Afrika

Deze opdracht zal gaan over een paradigmatische analyse van een foto genomen in Afrika. Ik zal hierbij eerst de originele foto gebruiken en daarna een bewerkte versie van de foto om het contrast tussen Afrika en het westen te illustreren.

moeder en kindje

De analyse van de foto

Op deze foto zie je een Afrikaanse moeder met haar ondervoede baby’tje. De foto is gemaakt in een soort tent in Afrika, die moet dienen als dokterspost. De compositie is zo dat de moeder en baby bijna het hele beeld in beslag nemen. De moeder houdt haar kindje vast, maar kijkt er niet naar. Op de achtergrond ze je een stukje van de tent.

De genre van deze foto is een realistische, informatieve foto. Ik denk dat het mensen duidelijk wil maken dat het niet overal ter wereld gelijk verdeeld is.

Mise-en-scene

Door de achtergrond (het decor als het in scene zou zijn gezet) kan je zien dat het een verarmde omgeving betreft, door het doek vol met vlekken en de stokken waaraan het doek met touw is vastgemaakt. Ook zie je 3 gele jerrycans op de achtergrond.

Op de voorgrond zie je dat de kleding van de moeder oud is, omdat er een gat is haar mouw zit en je ziet wat zwarte vlekken/vegen op haar shirt. Het kind heeft alleen een soort draadje om zijn nek en verder geen kleding aan. Door deze ‘kostuums’ kun je opmaken dat de vrouw niet rijk is.

De lichtval op deze foto is helder, alle aspecten zijn hierdoor duidelijk te zien.

Kleur en contrast

De kleuren in deze foto zijn heel helder. Qua licht-donkercontrast is het sterkste contrast in de foto is de moeder met het kindje met de donkere huidskleur tegen de lichte achtergrond. Daarnaast is er een licht contrast tussen de huidskleur van de moeder en het kindje. Een contrast wat niet met licht-donker te maken heeft, maar wel met het effect van de foto, is dat (het lijkt alsof) het kindje meer ondervoed is dan de moeder.

In deze foto wordt gebruik gemaakt van shallow focus. Hierdoor krijg je het effect van een medium close-up. Het is erg duidelijk dat de moederen het kindje het belangrijkst zijn in de foto en er naar hen gekeken moet worden. Hierbij heeft de fotograaf gebruik gemaakt van een shallow depth of field.

Framing: de foto is genomen op bijna dezelfde hoogte als de moeder en het kind. Het lijkt of de camera  zich een paar centimeter erboven bevind. De moeder en het kind kijken niet in de camera, maar naar een punt links van de camera.

Beweging

In de foto lijkt beweging te zitten. Het lijkt of de moeder naar iemand kijkt buiten het beeld, waarbij ze op haar lip bijt. Het zou kunnen dat ze luistert naar iemand buiten het beeld, omdat ze licht bedenkelijk kijkt. Het kindje kijkt ook naar iets of iemand buiten het beeld, in dezelfde richting als zijn moeder. Het kan ook zijn dat de moeder naar iemand kijkt en dat ze haar baby aan die persoon wil geven, omdat ze het kindje optilt.

Door het effect van de compositie, het ondervoede kindje en de verarmde omgeving ziet het hele tafereel er nogal triest uit. Ook doordat je ziet/weet dat het zich in Afrika afspeelt (door de huidskleur en de verarmde omgeving) kan je het in deze trieste context plaatsen.

Stel dat de moeder en het kindje blank zouden zijn, het kindje niet zo ondervoed en het zich afspeelt in een andere omgeving, zou de compositie van de moeder die het kindje vasthoudt dan hetzelfde effect hebben?

Ik heb met photoshop de moeder en het kind geprobeerd blank te maken en ze in een andere omgeving te plaatsen. Ook heb ik het kind geprobeerd wat dikker te maken. Hierdoor ziet de foto er totaal anders uit. Het lijkt veel minder triest en door de achtergrond ziet het er niet meer verarmd uit en lijkt het op een beeld hoe wij ons een moeder met een kindje in het ziekenhuis zouden voorstellen. Het schone ziekenhuis is het sterke contrast met het vieze doeken, de huidskleur geeft ook al een heel ander effect. Door de huidskleurverandering lijkt het veel westerser. Dit heb ik gedaan omdat een donkere huidskleur/Afrikaans ook vaak geassocieerd wordt met arm, en blanke huidskleur/westers vaak met rijk. Door het kindje wat dikker te maken, ziet het er niet meer ondervoed uit. Ondervoeding wordt vaak ook geassocieerd met arm en is iets wat in Nederland nauwelijks voorkomt. Als de foto van goede kwaliteit zou zijn, zou het een foto kunnen zijn uit het dagelijks leven in een ziekenhuis in Nederland. Het geeft dus een heel ander effect!

Conclusie

Door de compositie van de kind en de moeder in een andere context te plaatsen, krijg je een heel ander effect. Hieruit kun je concluderen dat de compositie niet het enige belangrijke aspect is voor het overbrengen van een beeld en emotie. Achtergrond/decor speelt hierbij ook een belangrijke rol. Door een compositie op een andere achtergrond te plaatsen, lijkt de foto veel minder triest en voor ons veel meer herkenbaar en alledaags. Het is dus belangrijk om je bij een foto af te vragen hoe het komt dat het een bepaald gevoel, een emotie of een sfeer uitstraalt en welke aspecten hierbij van toepassing zijn.

Literatuur

Yale Film Studies: Film Analysis Guide (http://classes.yale.edu/film-analysis/) 1.                        Basic Terms

Yale Film Studies: Film Analysis Guide (http://classes.yale.edu/film-analysis/) 2.                    Mise-en-scene

Yale Film Studies: Film Analysis Guide (http://classes.yale.edu/film-analysis/) 3.                   Cinematography

Yale Film Studies: Film Analysis Guide (http://classes.yale.edu/film-analysis/) 4.                     Editing

Reflectie

De literatuur die we vanuit het college aangereikt hebben gekregen waren verschillende onderdelen van een filmanalyse van Yale Film Studies en een website over film en geluid van Arjan van Baest. Omdat in de opdracht stond dat je een verschijnsel van beeldcultuur moest kiezen en niet perse een film, heb ik deze foto gekozen omdat ik vond dat deze mooi bij mijn rode draad paste binnen mijn opdrachten. Daarom kon ik niet alle genoemde literatuur gebruiken die in de cursus stond aangereikt. Wel heb ik geprobeerd een aantal termen en structuren van film terug te laten komen in mijn analyse van de foto. Omdat de genoemde literatuur over geluid niet bruikbaar was, heb ik photoshop geprobeerd te gebruiken om iets extra toe te voegen aan de opdracht. Hierdoor kon ik toch meer dan een beeld laten zien in de opdracht.

Plaats een reactie